Par ziedojumiem iegādāta smaržu vāze

Rundāles pils muzeja atbalsta fonds saņem ziedojumus arī no Latvijas uzņēmējiem. Daļa naudas tiek novirzīta pils restaurācijai, daļa – mākslas priekšmetu iegādei.

Ar prieku paziņojam, ka 2016. gada nogalē Londonas izsolē “Fine European Ceramics” izsoļu namā “Bonhams” muzejam izdevās iegādāties izcilu mākslas priekšmetu – smaržu vāzi jeb pot-pourri, darinātu Meisenes manufaktūrā ap 1760. gadu. Martā tai atrasta piemērotākā vieta ekspozīcijā – hercogienes salonā uz konsoles starp divām dekoratīvām vāzēm, kas alegoriski ataino ziemu un rudeni. Muzeja kolektīva vidū smaržu vāze ir ieguvusi nosaukumu “Lidijas vāze” – par godu ziedotāja Vitālija Gavrilova sievai.

Lidijas vāze Apzīmējumu pot-pourri (franču val. – sapuvušais pods) īpaši sagatavotam smaržvielu maisījumam pirmais minējis franču rakstnieks Antuāns Firetjērs 17. gadsimtā. Vēlāk tā sāka saukt arī traukus, kuros ievietoja kaltētu ziedu, augu, eļļu, sveķu un sāls maisījumu, kas fermentējoties izdalīja telpā tīkamu aromātu

Muzejs izsaka lielu pateicību par katru ziedojumu un finansiālu atbalstu Rundāles pils atjaunošanā un ekspozīcijas papildināšanā.

Footer menu LV